رفع عیب در کارتهای حافظه


اشاره :

کارت‌های‌حافظه بخش بسیار حساسی از تجهیزات ‌قابل‌حمل (مثل دوربین‌ها و گوشی‌های تلفن‌همراه) به شمار می‌روند. این کارت‌ها به دلیل تکنولوژی بسیار دقیقی که در ساخت آن‌ها به کار رفته است و همچنین به دلیل پوشش بسیار شکننده‌ای که دارند، به‌شدت در‌مقابل محرک‌های خارجی مثل گرما، رطوبت و میدان‌های قوی مغناطیسی حساس بوده و از این لحاظ شبیه نوارهای مغناطیسی ضبط‌صوت هستند که تا چند‌سال‌پیش محبوبیت زیادی در بین علاقمندان موسیقی داشتند.

کارت‌های حافظه عموماً در دستگاه‌ها و ابزارهای متفاوتی مورد‌ استفاده قرار‌می‌گیرند که در برخی از آن‌ها مثل تلفن‌های همراه و دوربین‌های دیجیتال در یک پوشش قرار‌می‌گیرند و در برخی دیگر مثل کارت‌خوان‌های کوچک یا بعضی از کامپیوترهای کیفی، تا نیمه درون اسلات مخصوص قرار‌می‌گیرند و به این صورت در معرض ضربه‌های فیزیکی هستند. از این‌رو یکی از مهم‌ترین زمینه‌هایی که این کارت‌ها را تهدید می‌نماید، همین آسیب‌های فیزیکی است. با این حال، غیر از این نوع تهدید، حوادث دیگری نیز در کمین آن‌هاست که در ادامه به پاره‌ای از آن‌ها اشاره می‌شود.

1- بیرون‌آوردن کارت حافظه در حالی که یک برنامه در حال خواندن یا نوشتن روی کارت است. این حالت خصوصاً در هنگام استفاده از کارت‌خوان پیش می‌آید.

2- خالی‌شدن باتری هنگامی که دستگاه در حال استفاده (خواندن یا نوشتن) از کارت است. ممکن است به دلیل افت ولتاژ ناگهانی دستگاه، به کارت حافظه آسیب وارد شود.

3- یک درایو ارتباطی قدیمی نیز می‌تواند از طریق خواندن یا نوشتن نادرست، موجب قفل شدن کارت حافظه شود.

4- آسیب‌های فیزیکی مثل زمین خوردن، خم شدن، خیس شدن و ...

البته ممکن است آسیب‌های دیگری نیز وجود داشته باشد که تا امروز کسی آن‌ها را تجربه نکرده است! با این حال باید دانست که در اکثر مواقع (و نه همیشه) مشکلات پیش‌آمده ناشی از یک ایراد نرم‌افزاری قابل رفع است. حالت سخت‌افزاری اصولاً تحت‌تأثیر آسیب‌های فیزیکی اتفاق می‌افتد، که در اثر یک سری جابه‌جایی در بیت‌ها و بایت‌های موجود روی سطح کارت حافظه پیش می‌آید و معمولاً قابل بازیابی نیست. اما در حالت نرم‌افزاری می‌توان با انجام کارهای خاصی مشکلات را برطرف کرد.

ایرادات نرم‌افزاری در اکثر موارد موجب معیوب شدن یا بی‌ارزش شدن سیستم‌فایل حافظه می‌شوند و با فرمت مجدد کارت حافظه قابل رفع هستند.

دقت نمایید در صورت فرمت کردن تمامی اطلاعات ذخیره شده در کارت پاک خواهند شد.

احتمالاً گوشی تلفن همراه شما این امکان را می‌دهد که کارت معیوب را مجدداً فرمت کنید. (هر چند برخی گوشی‌ها مثل NOKIA 6600 ،N-GAGE یا SIEMENS SX1 معمولاًبا کارت‌های معیوب راه‌اندازی نمی‌شوند) در این حالت برای فرمت کارت چند راه پیش‌رو دارید:

• از یک وسیله دیگر که امکان فرمت گوشی را فراهم می‌سازد، برای فرمت کردن کارت استفاده کنید.

• از یک کارت‌خوان به همراه یک سیستم‌عامل، نظیر ویندوز، استفاده کنید.

• وسیله مورد استفاده را با یک کابل USB به کامپیوتر متصل نمایید و از داخل ویندوز آن را فرمت کنید.

در بین حالت‌های گفته شده استفاده از یک کارت‌خوان، ساده‌ترین راه ممکن است. کارت حافظه را درون کارت‌خوان قرار دهید و آن را به کامپیوتر متصل کنید و اجازه دهید تا ویندوز، این وسیله جدید را شناسایی کند.

البته بهتر است ابتدا اجازه دهید کارت‌خوان خالی، از سوی ویندوز شناسایی شود و سپس کارت را درون آن قرار دهید. توجه کنید که به دلیل تقارن فیزیکی این کارت‌ها، در تشخیص جهت قرارگیری آن‌ها در کارت‌خوان اشتباه نکنید.

نرم‌افزار جستجوگر ویندوز ‌(WINDOWS EXPLORER) را باز کنید. یعنی روی آیکون MY COMPUTER روی دسکتاپ کلیک کنید تا باز شود. در این حالت، حتماً حداقل یک آیکون با نام REMOVABLE DRIVE در فهرست درایوهای موجود روی حافظه کامپیوتر دیده می‌شود. البته اگر کارت‌خوان شما دارای پنج یا شش اسلات ورود کارت‌های مختلف باشد، به همان تعداد هم درایوهای REMOVABLE DRIVE خواهید دید که تنها اسلاتی که کارت داخل آن قرار دارد فعال است و بقیه خالی هستند.

معمولاً درایو فعال با یک رنگ متفاوت از بقیه مشخص می‌شود. اما اگر هیچ تفاوتی بین آن‌ها نمی‌بینید، باید روی تک‌تک آن‌ها کلیک کنید تا درایو فعال بازشود. فراموش نکنید که این درایوها همیشه با نام کلی REMOVABLE DRIVE شناخته می‌شوند و نباید آن‌ها را با درایوهای حافظه کامپیوتر مثل درایو ‍C: یا :D اشتباه بگیرید.

هنگامی که درایو حاوی کارت معیوب را کلیک می‌کنید، یک پیغام خطا نمایش داده می‌شود که اعلام می‌کند درایو مذکور قابل خواندن نیست. روی درایو موردنظر کلیک راست کنید و گزینه FORMAT را کلیک نمایید. اصولاً تمامی دوربین‌ها و تلفن‌های همراه، امکان خواندن فرمت FAT را دارند.

ولی بسیاری از آن‌ها با فرمت FAT32 و NTFS و فرمت‌های دیگر سازگار نیستند. توجه داشته باشید که گزینه QUICK FORMAT را فعال نکرده باشید. در این حالت احتمالاً کارت حافظه شما فرمت شده و قابل استفاده است.

احتمال دارد این روش در موارد خاص جواب ندهد. در این حالت از روش دوم استفاده کنید که شرح آن به این صورت است:

از منوی START ویندوز، گزینه RUN را انتخاب کنید تا کادر RUN باز شود. در خط فرمان RUN عبارت CMD را وارد نمایید و دکمه OK را کلیک کنید. یک پنجره فرمان شبیه پنجره MS-DOS باز می‌شود. حال باید این عبارت را تایپ کنید.

FORMAT I:/FS:FAT

البته حرف "I" در این فرمان نشان‌دهنده نام درایوی است که می‌خواهید آن را فرمت کنید.

کاملاً دقت داشته باشید که با این فرمان درایوهای اصلی کامپیوتر را فرمت نکنید. این فرمان بسیار قدرتمند است و در بسیاری از موارد بهتر از فرمان فرمت خود ویندوز عمل می‌کند.

اگر باز هم کارت حافظه مذکور قابل استفاده نیست، بهتر است یکی دیگر از روش‌های فرمت (وسیله دیگر) را امتحان کنید. در صورت عدم موفقیت در تمامی روش‌ها، احتمالاً مشکل کارت ‌معیوب، سخت‌افزاری است که عموماً تحت شرایط گارانتی هم قرار نمی‌گیرد. اما اگر هر یک از این روش‌ها مورد استفاده واقع شود، حداقل از پرداخت هزینه بازسازی کارت به فروشندگان و تعمیرکنندگان تلفن‌های همراه معاف خواهید بود. ضمن این‌که اگر از روش‌های ذکر شده استفاده کنید، می‌توانید سال‌ها بدون مشکل از کارت حافظه خود استفاده کنید.

منبع : ماهنامه عصر شبکه